Moeten parttimers die bepaalde nationale of erkende Christelijke feestdagen door hun dienstrooster mislopen hiervoor gecompenseerd worden?
Het College voor de Rechten van de Mens (voorheen de Commissie Gelijke Behandeling) vindt dat deze vraag bevestigend moet worden beantwoord.
Wat was het geval?
Een fulltime werknemer die werkt op de maandag tot en met vrijdag heeft bij een Shell-onderdeel recht op betaald vrijaf op een 11-tal benoemde nationale en erkende Christelijke feestdagen, waaronder bijvoorbeeld Koninginnedag en Hemelvaartsdag.
Een 80%-parttime werknemer werkt zijn 32 uur/week standaard op dinsdag tot en met vrijdag en mist daardoor de standaard op maandag vallende feestdagen Tweede Paasdag en Tweede Pinksterdag. De werknemer wil hiervoor een compensatie krijgen omdat er in zijn ogen een nadeel voor hem is op basis van arbeidsduur ten opzichte van de fulltimer.
Op 12 augustus 2011 heeft de toenmalige Commissie Gelijke Behandeling geoordeeld dat deze werkgever jegens deze parttime werknemer inderdaad verboden onderscheid op grond van arbeidsduur had gemaakt daar de fulltimer relatief gezien meer betaalde feestdagenvrijaf kreeg dan deze parttimer en er aan de bewuste parttimer geen compensatie werd gegeven voor de erkende feestdagen die standaard op zijn (rooster)vrije (maan)dag vielen.
Het bedrijf kon in de ogen van de Commissie Gelijke Behandeling benadeling voorkomen door over te stappen op een zogenoemd jaarurensysteem. Een aantal sectoren, waaronder de zorg, werkt al met een jaarurensysteem. Via een dergelijk systeem worden de benoemde feestdagen naar rato berekend/verrekend en wordt er ongeoorloofde benadeling (of bevoordeling) van parttimers op het feestdagengebied, dus op arbeidsduur, voorkomen.
Alhoewel een uitspraak van de Commissie Gelijke Behandeling geen doorwerking in/voor heel Nederland heeft (het is geen een ieder bindende uitspraak), geeft het wel een belangrijk signaal af. Zeker omdat heel veel bedrijven in Nederland, al dan niet via een bedrijfstak-CAO, eenzelfde feestdagenregeling als Shell kennen.
Check dus uw CAO of bedrijfseigenregeling op dit gebied.
Vraag als werkgever aan uw werkgeversorganisatie, die tenslotte voor en namens u betrokken is bij de totstandkoming van uw CAO, hoe in deze te handelen. Vraag als werknemer aan uw vakbond, die tenslotte voor en namens u betrokken is bij de totstandkoming van uw CAO, hoe in deze te handelen. Of als u niet onder een CAO valt, denk zelf al aan een mogelijke oplossing voor uw bedrijf als uw huidige regeling niet past in de gedachtegang van de Commissie Gelijke Behandeling/het College van de Rechten van de Mens.
Een goede en handige hulp in uw beeldvorming over dit onderwerp is tegen vergoeding te bestellen bij Steunpunt Arbeidszaken, en te vinden onder "Bestel infoblad": Algemene uitleg en oplossingsrichtingen ter voorkoming van benadeling van parttimers op het gebied van erkende feestdagen.
**************